فازهای 15 و 16 پارس جنوبی نماد بن‌بست‌شکنی ایران در صنعت گاز

روابط عمومی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء(ص)/

فازهای 15 و 16 پارس جنوبی نماد بن‌بست‌شکنی ایران در صنعت گاز

فازهای 15 و 16 پارس جنوبی نماد بن‌بست‌شکنی ایران در صنعت گاز
میدان گازی پارس جنوبی به عنوان یکی از بزرگ‌ترین ذخایر گازی جهان و منبعی استراتژیک در تأمین انرژی کشور، در خط مرزی مشترک ایران و قطر قرار گرفته است.
کد خبر: ۲۲۶۹۴
يکشنبه ۰۹ دی ۱۴۰۳ - ۱۶:۰۰

میدان گازی پارس جنوبی به عنوان یکی از بزرگ‌ترین ذخایر گازی جهان و منبعی استراتژیک در تأمین انرژی کشور، در خط مرزی مشترک ایران و قطر قرار گرفته است. این میدان با دارا بودن 51 تریلیون مترمکعب گاز، توان تأمین انرژی ده سال کل جمعیت زمین را دارد.

میدان گازی پارس جنوبی با مساحتی بالغ بر 9700 کیلومترمربع، 8 درصد از گاز جهان و 47 درصد از ذخایر گاز ایران را در خود جای داده است. با این وجود، رقابت برای بهره‌برداری از این میدان با چالش‌های متعددی همراه بوده است؛ از جمله برتری زیرساختی قطر که استخراج از این میدان را سال‌ها پیش آغاز کرد و از حمایت شرکت‌های بین‌المللی نیز برخوردار بود. در حالی که ایران با موانعی نظیر تحریم‌ها و خروج شرکای خارجی مواجه بود، توانست با اتکا به ظرفیت‌های داخلی مسیر توسعه این میدان را ادامه دهد.

آغاز تحول در پارس جنوبی با ورود قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص)
با افزایش تحریم‌ها و خروج شرکت‌های خارجی، توسعه فازهای پارس جنوبی به دست متخصصان داخلی سپرده شد. قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) در سال 1385 اجرای فازهای 15 و 16 را در قالب قرارداد EPC برعهده گرفت. این پروژه عظیم شامل طراحی، اجرا، نصب و بهره‌برداری تمامی بخش‌های پالایشگاه خشکی و تأسیسات دریایی بود.

پالایشگاه این فازها در منطقه پارس یک عسلویه و به مساحت 165 هکتار احداث شد. این مجموعه مجهز به چهار ردیف شیرین‌سازی گاز، دو ردیف تولید اتان، دو ردیف تولید LPG و دو ردیف تثبیت میعانات گازی است. در بخش دریایی نیز، دو سکوی بهره‌برداری هرکدام با 11 حلقه چاه، دو خط لوله 32 اینچ انتقال گاز به طول 230 کیلومتر، و دو خط لوله 4 اینچ دریایی برای انتقال گلیکول طراحی و احداث شدند.

دستاوردهای تولیدی فازهای 15 و 16
با راه‌اندازی فازهای 15 و 16، ظرفیت تولیدی زیر به شبکه گازی کشور اضافه شد:
تولید روزانه 56 میلیون مترمکعب گاز شیرین
تولید روزانه 78 هزار بشکه میعانات گازی
تولید 2000 تن گازهای پروپان و بوتان
تأمین 2560 تن اتان روزانه برای خوراک پتروشیمی‌ها
تولید روزانه 400 تن گوگرد

اولین ردیف گازی این فازها در آذرماه 1392 در اوج بحران گازی کشور به بهره‌برداری رسید و گاز خود را به شبکه سراسری تزریق کرد. سه ردیف دیگر نیز به ترتیب تا دی‌ماه 1393 وارد مدار شدند. این دستاوردها توانست علاوه بر جلوگیری از بحران انرژی، نقش بسزایی در افزایش رفاه عمومی و درآمدزایی کشور ایفا کند.

افتخار ملی در بهره‌برداری مستقل
فازهای 15 و 16 پارس جنوبی نماد خوداتکایی و مدیریت جهادی در صنعت نفت و گاز ایران هستند. برای نخستین بار، بهره‌برداری کامل از این فازها توسط یک شرکت ایرانی صورت گرفت؛ اقدامی که الگویی برای توسعه سایر فازها شد و ایران را در مسیر تحقق چشم‌انداز 1404 در حوزه انرژی قرار داد.

این موفقیت نشان‌دهنده توان داخلی کشور در مواجهه با چالش‌های بین‌المللی و اقتصادی است و مهر تأییدی بر ظرفیت‌های بومی در پیشبرد پروژه‌های استراتژیک ملی محسوب می‌شود.