اتمام جهاد آبرسانی زودتر از موعد در همدان

سرهنگ قره‌باغی/

اتمام جهاد آبرسانی زودتر از موعد در همدان

اتمام جهاد آبرسانی زودتر از موعد در همدان
مسئول بسیج سازندگی سپاه انصارالحسین(ع) استان همدان گفت: طرح جهاد آبرسانی به روستاهای محروم همدان ۶ ماه زودتر از موعد به اتمام رسید.
کد خبر: ۲۳۰۳۷
چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳ - ۱۸:۴۲

سرهنگ علی قره‌باغی با اشاره به اجرای طرح جهاد آبرسانی به روستاهای محروم همدان از سوی بسیج سازندگی استان همدان اظهار کرد: این طرح ابتدای سال ۱۴۰۱ با قرارداد ۳۰ ماهه آغاز شد و قرار بر این بود تا پایان شهریور ماه سال ۱۴۰۳ تعداد ۱۳۰ روستای استان با جمعیت ۱۵۴ هزار نفر از نعمت آب سالم، بهداشتی و پایدار بهره‌مند شوند.

وی با اشاره به اینکه اجرای پروژه‌های تامین آب شرب در این قرارداد است، گفت: پروژه تامین آب شامل حفر، بهسازی چاه و چشمه،‌ به تعداد حفر ۲۲ حلقه، ایجاد ۵۳ مخزن با حجم ۱۹ هزار و ۶۵۰ متر مکعب، ایجاد ۸ ایستگاه پمپاژ، خط انتقال به طول ۲۲۳ کیلومتر و نیز اصلاح و ایجاد شبکه توزیع در مجموع ۱۶۸ کیلومتر در دستور کار قرار گرفت.

مسئول بسیج سازندگی سپاه انصارالحسین(ع) استان همدان با بیان اینکه امروز سه ماه از پایان این قرارداد می‌گذرد و تقریبا ۶ ماه جلوتر کار به اتمام رسیده است، افزود: شاید در برخی پروژه‌ها کارهای جزئی مانده باشد که در حال انجام است و برخی اقدامات هم به شرکت آبفا برمی‌گردد.

وی بیان کرد: البته ۸ ایستگاه پمپاژ تعهد شده بود که دو مورد انجام شد و در ادامه توافق شد به جای معادل ریالی ۶ پروژه دیگر آن پروژه شبکه‌های توزیع در سطح استان انجام شود.

قره‌باغی افزود: در برخی از پروژه‌های حفر چاه، تجهیز در تعهد ما نبود اما توافق کردیم که انجام دهیم، تا پروژه‌های تامین آب به بهره‌برداری برسند .

وی با بیان اینکه قرارداد اول جهاد آبرسانی تاکنون ۵۳ درصد تامین اعتبار شده است، گفت: آنچه ما تا امروز تعهد داشتیم انجام ۵۳ درصد کار بوده اما خوشبختانه تقریبا کل طرح در استان همدان به اتمام رسیده است.

مسئول بسیج سازندگی سپاه انصارالحسین(ع) استان همدان با اشاره به اینکه ارزش ریالی اقدامات انجام شده ۵۰۹ میلیارد تومان است، گفت: در این راستا باید ۲۲ پروژه تامین آب را انجام می‌دادیم که خوشبختانه ۳۸ پروژه انجام شده است.

وی با تاکید بر اینکه تعهد ما تامین ۱۰۱ لیتر بر ثانیه آب در این ۲۲ پروژه‌ بوده که امروز بیش از ۴۰۰ لیتر بر ثانیه تامین آب می‌شود، افزود: بعضی از این پروژه‌ها به تنهایی تا ۶۰ لیتر بر ثانیه تامین آب داشته است.

قره‌باغی به اجرای طرح‌های خط انتقال آب اشاره کرد و گفت: در این پروژه باید ۲۲۳ کیلومتر کار انجام می‌شد اما کارکرد بسیج سازندگی به ۲۳۸ کیلومتر رسیده که ۱۵ کیلومتر بیش از تعهد است.

وی عنوان کرد: قرارداد شبکه توزیع ۱۶۸ کیلومتر بود که تا امروز قریب به ۲۰۰ کیلومتر انجام شده است و این یعنی تقریبا ۲۰ درصد بیشتر کار انجام شده است.

مسئول بسیج سازندگی سپاه انصارالحسین(ع) استان همدان با بیان اینکه در پروژه‌های ابنیه‌ای شامل مخازن هوایی و بتنی تعهد بسیج سازندگی اجرای ۱۹ هزار و ۶۵۰ هزار متر مکعب حجم مخازن بود که قریب به ۱۶ هزار و ۷۵۰ متر مکعب کار انجام شده است و میزان پیشرفت به حدود ۸۰ درصد رسیده است.

اجرای طرح اول جهاد آبرسانی در ۱۳۰ روستا
وی در خصوص اجرای پروژه ایستگاه‌های پمپاژ عنوان کرد: در این راستا ۸ پروژه تعریف شده بود که دو مورد انجام شد اما با توجه به نیاز شرکت آبفا به افزایش پروژه‌های شبکه توزیع و فرسودگی شبکه‌ها در شهرستان‌ها، به نوعی معادل‌سازی ریالی انجام شد و بعضی از مخازن بتنی و ایستگاه‌های پمپاژ مانند شهرستان تویسرکان حذف و به شبکه توزیع این شهرستان اضافه شد.

قره‌باغی با بیان اینکه در حال حاضر مردم این روستاها از نعمت اجرای پروژه‌های آب برخوردار هستند و تنها بخشی از کار باقی مانده که با تامین اعتبار به سرعت انجام خواهد شد، افزود: در قالب ۱۰ پروژه مجتمع آبرسانی، ۲۳ تک روستا و در مجموع ۱۳۰ روستا طرح اول جهاد آبرسانی اجرایی شده است.

وی به سهم و آورده سپاه در این قرارداد اشاره کرد و گفت: قرار بود که قرارگاه امام حسن مجتبی(ع) ۲۰ درصد آورده در قالب خدمات فنی، مهندسی و تسهیل‌گری داشته باشد که این مهم به خوبی انجام شد.

مسئول بسیج سازندگی سپاه انصارالحسین(ع) استان همدان با اشاره به اینکه در بیش از ۴۰۰ کیلومتر خط انتقال و شبکه توزیع حتی یک متر هم شرکت آبفا زمین تملک نکرد، ادامه داد: این کار با تسهیل‌گری همکاران بسیج انجام شد که یک ریال بار مالی برای بیت‌المال و آبفا نداشته است.

وی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه بیشترین پروژه در کدام شهرستان و در کدام روستاها انجام شده است؟ گفت: روستاهای هدف با توجه به نیازها و چالش‌ها در حوزه آب شرب روستایی واز سامانه محرومیت زدایی وزارت نیرو استخراج و به استان‌ها ابلاغ شده‌اند.

قره‌باغی با اشاره به اینکه قریب به ۵۰ روستا از ۱۳۰ روستا به معادل ۴۴ درصد احجام پروژه‌ها در شهرستان تویسرکان بوده است، عنوان کرد: ۲۴ درصد حجم ریالی کار در شهرستان کبودراهنگ انجام شده و مابقی نیز دیگر شهرستان‌ها را شامل می‌شود.

۴۸ روستا از سد خرم رود تامین آب می‌شوند
وی با بیان اینکه آب ۱۳۰ روستا از موضوعات و طرح‌های مختلف تامین شده است، گفت: زنجیره تامین آب برخی از روستاها انجام شده و قرار است ۴۸ روستا نیز از سد خرم رود تامین آب شوند که فعلا این سد در مراحل احداث بود و تصفیه‌خانه آن نیز باید تکمیل شود.

مسئول بسیج سازندگی سپاه انصارالحسین(ع) استان همدان با اشاره به اینکه فرایند خطوط انتقال آب به عهده ما بود و آن را کامل کردیم، ادامه داد: شبکه توزیع روستاها به اتمام رسیده است؛ این پروژه از محل تامین آب‌های قبلی به بهره‌برداری رسیده و در حال حاضر از آن استفاده می‌شود اما خطوط انتقال آن عمدتا آبگیری نشده چرا که پروژه اصلی یعنی سد خرم‌ رود باید به اتمام برسد و متولی هم ما نیستیم.

وی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه در قرارداد دوم چه روستاهایی شامل جهاد آبرسانی خواهند شد؟ گفت: در انعقاد این قراداد جلسه‌ای بین قرارگاه امام‌حسن مجتبی(ع)، استاندار وقت و دستگاه‌های متولی در استانداری برگزار و در آنجا استان متعهد شد که بعد از اتمام قرارداد اول و قرارداد دوم تمام روستاهای بالای ۲۰ خانوار همدان از آب شرب بهداشتی سالم و پایدار برخوردار شده و مشکلی در این زمینه نداشته باشند.

منتظر تامین اعتبار قراداد دوم جهاد آبرسانی هستیم
قره‌باغی با تاکید بر اینکه آن زمان ۲۰۰ روستا دارای مشکل، شناسایی شده بود که بعدا ۱۳۰ روستا هم اضافه شد، گفت: تعداد روستاها به ۳۳۰ مورد رسید و قرارداد انجام و ابلاغ شد اما تا امروز منتظر تامین اعتبار هستیم.

مسئول بسیج سازندگی سپاه انصارالحسین(ع) استان همدان خاطرنشان کرد: پیش‌بینی ریالی قرارداد دوم طبق برآورد آن زمان قریب به یک هزار میلیارد تومان بود و البته برای ۲۰۰ روستا در ادامه ۱۳۰ روستا هم اضافه شده و با گذشت زمان و تورم موجود برآورد اجرای این پروژه نزدیک حدود ۲ همت اعتبار می‌شود.

وی در مورد اینکه مهمترین چالش جهاد آبرسانی چیست؟ عنوان کرد: به لطف خداوند و همت جهادی همکاران و همراهی مردم و نیز همکاری خوب اداره آبفا، مشکلات موجود لاینحل نبوده و ما را به چالش نکشانده است؛ هرچند سختی کار بوده و گاهی محیط، ویژگی توپوگرافی و لایه‌های زمین و نبود و کمبود آب تاثیرگذار بوده اما چالش بزرگی که مانع باشد، به خاطر تفکر و مدیریت جهادی وجود نداشته است.

قره‌باغی با تاکید به اینکه تورم موجود مدیریت شده است تا خدمات بهتری به مردم ارائه شود، ادامه داد: برآورد اولیه ۱۳۰ روستا رقم ۵۰۹ میلیارد تومان بوده است، با توجه به تورم موجود طی این سه سال، اجازه ندادیم رقم اجرای پروژه‌ها بالا رود و با کمبود پول خدمت‌رسانی به مردم ارائه نشود و تقریبا با همان مبلغ پروژه را به مراحل پایانی رساندیم.

وی در پاسخ به اینکه سازمان بسیج سازندگی در پروژه‌های شهری که با چالش مواجه هستیم، می‌تواند ورود کند؟ بیان کرد: ماموریت ذاتی بسیج سازندگی مناطق محروم است، جایی که دیگران نمی‌توانند و برای آنها صرفه اقتصادی و جذابیت ندارد و پیمانکار هم ورود نمی‌کند.

مسئول بسیج سازندگی سپاه انصارالحسین(ع) استان همدان با تاکید بر اینکه ماموریت ذاتی ما بیشتر در جامعه روستایی و بعد حاشیه شهرها است، اضافه کرد: اگر جایی لازم باشد که پروژه بزرگی اجرایی و قرار بر خدمت بزرگی باشد که عدم اجرای آن باعث نارضایتی‌هایی از سوی مردم شود وظیفه خود می‌دانیم که ورود کرده و به مجموعه دستگاه‌های اجرایی و حاکمیتی کمک کنیم.

وی خاطرنشان کرد: تاکنون در پروژه‌های شهری نظیر مسکن محرومین،‌ سالن‌های ورزشی، موضوعات و اماکن فرهنگی و غیره ورود کردیم و اقداماتی انجام دادیم.

قره‌باغی با بیان اینکه ما دشمن محرومیت و دشمن آنچه که مردم را مایوس و ناامید کند، هستیم، افزود: امروز آن تفکری که مردم را از نظام و انقلاب مایوس کند، دشمن می‌دانیم و ما با آن تفکر و آنچه که سرمایه اجتماعی نظام ما را زیر سوال ببرد، می‌جنگیم.

وی در خصوص اینکه گفته می‌شود گاهی در اجرای پروژه‌هایی با ورود سپاه شرکت‌های بخش خصوصی حذف شده‌اند، نظر شما چیست؟ گفت: ما بارها عنوان کردیم که حوزه عملکرد ما جاهایی است که شرکتهای خصوصی نمی‌روند.

حذف واسطه‌ها در اجرای پروژه‌های محرومیت‌زدایی
مسئول بسیج سازندگی سپاه انصارالحسین(ع) استان همدان بیان کرد: در قرارداد دوم جهاد آبرسانی روستاهای حسین آباد دربند، همه‌کسی، قیدعلی بلاق، رسول آباد علیا، رسول آباد سفلی، آق‌کهریز، مالک اشتر، ساربانلر، میهمله سفلی، گوگ تپه، قشلاق همه کسی، کموش بلاغ، دولت‌آباد، بابا علی خوشاب علیا، گنبدان، حسین‌آباد کارخانه، راه هموار، ساری قمیش، روان،‌ چوتاش، کریم‌آباد، حسن قشلاق، چپقلو، میرزا حصاری، اکبرآباد و گنج‌تپه جزء ۲۰۰ پروژه بودند.

وی با بیان اینکه در بسیج سازندگی استان به هیچ وجه آمارسازی وجود ندارد و این شامل عملکرد و گزارش‌ها می‌شود، افزود: ما برای خوشایند کسی کار نمی‌کنیم و آمارسازی نداریم.

قره‌باغی با بیان اینکه همه آمارهایی که ارائه می‌شود واقعیت دارد و قابل راستی آزمایی است، گفت: پروژه‌های محرومیت‌زدایی ما در قالب نقشه جی‌آی‌اس استان پایه‌ریزی شده و قابل مشاهده است.

وی با تاکید بر اینکه عمده پروژه‌های ما در نقاط محروم است که برای پیمانکاران مرسوم جذاب نیست که ورود کنند، افزود: همچنین اینطور نبوده بسیج سازندگی به تنهایی بخواهد پروژه‌هایی را انجام دهد بلکه پروژه‌ها تفکیک و ریز می‌شود و توسط پیمانکاران و اکیپ‌های اجرایی استان انجام می‌گیرد.

مسئول بسیج سازندگی سپاه انصارالحسین(ع) استان همدان با اشاره به اینکه امروز متاسفانه در کارهای خدماتی، تولیدی و توزیعی واسطه‌های زیادی هستند و به همین خاطر هزینه‌ها بالا می‌رود، افزود: امروز تعدد واسطه‌ها و کانال‌های توزیعی و متورم شدن لایه‌های متعدد واسطه در بخش‌های مختلف باعث شده که محصول یا کالای صنعتی به مصرف کننده نهایی به قیمت چند صد درصد سود برسد و ما آن را در پروژه‌های خود کم کردیم و واسطه‌ها حذف شدند.

وی بیان کرد: به طور نمونه مخزن ۱۰ هزار متر مکعبی امید اکباتان را در گام اول به مناقصه گذاشتیم و شرکت‌های باسابقه‌ ورود کردند و آنها صرفا برای اجرا بدون مصالح کمتر از ۱۲ میلیارد تومان پیشنهاد ندادند.

قره‌باغی با اشاره به اینکه بسیج سازندگی دستگاه اجرایی صاحب صلاحیت است و می‌تواند کار را بدون واسطه و با اکیپ‌های میدانی انجام دهد، ادامه داد: ما به افرادی که برای آن شرکت‌ها و پیمانکارانشان کار می‌کنند و صلاحیت اجرای پروژه‌ها را دارند، فراخوان کردیم و در نهایت رقم اجرای پروژه به نصف آن مبلغ پیشنهاد پیمانکاران تقلیل یافت و به این نحو واسطه‌ها کم شدند، وگرنه اینها همان افرادی هستند که با پیمانکاران هم کار انجام می‌دهند.

وی با بیان اینکه شاید تصور شود که رقم نازل ما باعث شده کار برای افرادی جذابیت نداشته باشد، عنوان کرد: اگر برای افرادی جذابیت، منفعت و سود نداشت کارهایی را دوباره با بسیج سازندگی آغاز نمی‌کردند در حالی که با تعدد تقاضا در اجرای پروژه‌ها روبرو هستیم.

مسئول بسیج سازندگی سپاه انصارالحسین(ع) استان همدان گفت: درست است پیمانکاری که نمی‌خواهد تلاش کند و زحمتی داشته باشد و تنها می‌خواهد به واسطه چند نفر کارش پیش رود و به سود برسد نمی‌تواند از ما کار بگیرد اما برای پیمانکاری که می‌خواهد سود و پولی که به دست می‌آورد با عرق جبین و تلاش و تجربه، کار مدیریتی و اجرایی باشد، پروژهای ما جذابیت دارد.

وی با بیان اینکه امروز با اتمام طرح اول بسیاری از پیمانکاران به ما مراجعه کرده و می‌خواهند کار کنند و این یعنی برای آنها جذابیت دارد خاطرنشان کرد: اینطور نیست که بگوییم سود ندارد بلکه سودشان منطقی و عادلانه است؛ در اقتصاد اسلامی سود باید متناسب با زحمت باشد و پیمانکاران ما به نوعی سود عادلانه و شرعی دریافت می‌کنند.

قره‌باغی در ادامه به اجرای پروژه‌هایی در شهرستان بهار اشاره کرد و گفت: این شهرستان در جهاد آبرسانی دارای دو مجتمع حسین‌آباد عاشوری و آق‌بلاق مهاجران بود و حجم کار هم بالا نبود.

اجرای ۱۵ کیلومتر اصلاح شبکه در مجتمع حسین‌آباد عاشوری
وی با اشاره به ۱۵ کیلومتر اصلاح شبکه به همراه حفر چاه دستی با ظرفیت ۶ لیتر بر ثانیه در مجتمع حسین‌آباد عاشوری افزود: قرارداد آق بلاق مهاجران هم ۷.۸ دهم کیلومتر اصلاح شبکه بود.

مسئول بسیج سازندگی سپاه انصارالحسین(ع) استان همدان با اشاره به اینکه در این شهرستان نیز با ۵۳ درصد تامین اعتبار باید ۵۳ درصد کار انجام می‌شد اما کار اجرایی بیشتر بود، اظهار کرد: به طور نمونه به جای یک حلقه چاه در حسین‌آباد عاشوری ۶ حلقه چاه در شهرستان انجام شده و در روستاهای گنده‌جین، حسن‌ عبدال، خلیل‌کرد، آق‌کهریز، میهمله اولیا و مالک‌اشتر نیز اقداماتی صورت گرفته است.

وی با اشاره به اجرای قنات در روستای بهادربیگ گفت: مردم این روستا با ۴ هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت بیش از این تنها نیم ساعت در شبانه‌روز آب نداشتند اما امروز از قنات این روستا می‌شود به دو روستای دیگر تامین آب انجام شود.

قره‌باغی تصریح کرد: اگر کل تعهد ما در شهرستان بهار تامین ۶ لیتر آب در ثانیه بوده می‌توان گفت که تنها در روستای مالک‌اشتر بیش از ۲۰ لیتر در ثانیه تامین آب اتفاق می‌افتد.

وی با اشاره به اینکه در حوزه مخازن بتنی هیچ تکلیفی در شهرستان بهار نداشتیم در حالی که ۳ پروژه با قریب به یک هزارمتر مکعب مخزن اجرا شد، گفت: در روستای گنده‌جین مخزن بتنی ۲۵۰ متر مکعبی، رسول‌آباد سفلی ۵۰۰ متر مکعبی و روستای جعفرآباد ۲۰۰ متر مکعبی در مجموع ۹۵۰ متر مکعب احداث شد.

مسئول بسیج سازندگی سپاه انصارالحسین(ع) استان همدان با اشاره به اینکه در شهرستان بهار باید ۲۲.۸ کیلومتر شبکه توزیع انجام می‌شد که ۲۷.۶ شبکه توزیع کیلومتر انجام شده است، افزود: اگر میانگین آن را حساب کنیم، حداقل ۲۰۰ درصد کار انجام شده که در مجموع هزینه‌ای بالغ بر ۱۳ میلیارد تومان انجام شده است.