هوشمند کردن تجهیزات نظامی دردستورکار است

امیر حیدری/

هوشمند کردن تجهیزات نظامی دردستورکار است

هوشمند کردن تجهیزات نظامی دردستورکار است
فرمانده نیروی زمینی ارتش گفت: هوشمند بودن، بهره مندی از هوش مصنوعی و هوشمند کردن تسلیحات و تجهیزات جزو دستورات و برنامه های اصلی و جدانشدنی نیروهای مسلح، به ویژه نیروی زمینی است.
کد خبر: ۲۴۸۶۰
يکشنبه ۲۴ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۱:۱۶

امیر سرتیپ کیومرث حیدری در نشست خبری به مناسبت ۲۹ فروردین روز ارتش،گفت: به زودی، یک رونمایی از تسلیحات ویژه خواهیم داشت که بسیار در جنگ‌های آینده اثرگذار و اثربخش است. تسلیحاتی که در این رونمایی معرفی خواهیم کرد، در صورتی که فرماندهان مصلحت بدانند، از اصحاب رسانه نیز دعوت خواهد شد تا ملت بزرگوار را از داشتن چنین توانمندی هایی خوشنود و خوشحال کنند.

وی در ادامه افزود: به برکت انقلاب اسلامی و رهبری‌های امامین انقلاب، امروز ارتش مکتبی ما به عنوان نیرویی انقلابی، با بصیرت و منتظر ظهور شناخته می‌شود. این ویژگی‌های برجسته که امروز در ارتش جمهوری اسلامی ایران وجود دارد، ریشه در گذشته نورانی این ارتش دارد. در آستانه ۲۹ فروردین، ارتش ما به عنوان نیرویی ولایی، با بصیرت و انقلابی و منتظر ظهور و شجره طیبه شناخته می‌شود.

فرمانده نیروی زمینی ارتش بیان کرد: قطعاً تاریخ کشور ما به یاد دارد که در روزهای آغازین پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، به رهبری امام خمینی (ره)، انقلاب مانند موجودی تازه متولد شده نیازمند حفاظت و حراست محکم و پایدار بود تا بتواند از خود و جریاناتی که به وجود آمده بود، محافظت کند. در یکی از مراسم های روز ۲۹ فروردین، امام بزرگوار فرمودند که همرزمان من در جمهوری اسلامی ایران و مردم باید ارتش را محترم و گرامی بشمارند. همچنین، ایشان مأموریت دادند که ارتش بدون وقفه به نبرد انقلابی با دشمن که کمر به نابودی انقلاب بسته بود، بپردازد.

سرتیپ حیدری ادامه داد: اولین شعار ضد انقلاب نیز انحلال ارتش بود. این امر نشان‌دهنده ارزش و اهمیت ارتش جمهوری اسلامی ایران به عنوان موجودیتی مبارک و منبعث از برکات انقلاب اسلامی است. دم مسیحایی امام عزیز توانست اولین ولایتمداری خود را در نبرد با ضد انقلاب در تاریخ ثبت کند.

وی در ادامه گفت: پس از پایان دفاع مقدس، نیروی زمینی ما در مقابل منافقین به مبارزه ادامه داد. در آن دوران، به دلیل شرایط خاص و نیاز جامعه به آرامش، نمی‌توانستیم فعالیت‌های خود را رسانه‌ای کنیم و جامعه نیز مقبولیتی نداشت که دوباره به شکل یک جامعه جنگی تعریف شود. از این رو، نیروی زمینی در گمنامی، از سال ۷۵ تا ۸۴، در مرزها با منافقین مبارزه می‌کرد و می‌توان گفت که پس از عملیات مرصاد، طومار زندگی منافقین را در هم پیچید.

فرمانده نیروی زمینی ارتش عنوان کرد: نوار مرزی ما، از دهانه خلیج فارس تا مرزهای ایران و ترکیه و عراق، مملو از میدان‌های مین و مواد منفجره ناشی از دوران دفاع مقدس بود. تمام این نوار مرزی به طول ۱۵۰۰ کیلومتر، و حتی تا عمق دو تا سه کیلومتری، توسط رژیم بعث عراق مین‌گذاری شده بود. نیروهای مهندسی نیروی زمینی همچنان مشغول پاکسازی میادین مین هستند.

سرتیپ حیدری افزود: امروز، اگر شعله‌های مشعل‌های نفتی را در نوار مرزی می‌بینید که الحمدالله فروزان هستند، نشان‌دهنده بهره‌برداری وزارت نفت از این نوار مرزی ایمن است. همچنین، اگر کشاورزان را می‌بینید که در آنجا گندم می‌کارند و برکت درو می‌کنند، همه این‌ها نتیجه حضور نورانی نیروی زمینی در تامین امنیت مرزهای کشور است.

وی تصریح کرد: امروز ده تیپ نیروی زمینی در مناطق مختلف مستقر هستند؛ از جمله در ساحل ارس، ارتفاعات غرب کشور، جنوب غرب، جنوب شرق و شمال شرق، به ویژه در مرز افغانستان. البته بارها گفته‌ام که حضور ما در مرز به معنای تهدید نیست، بلکه نیروهای مسلح ایران به درجه‌ای از قوت و قدرت و بازدارندگی رسیده‌اند که می‌توانند چشم طمع هر دشمنی را در کسری از زمان کور کنند. استقرار ما برای ایجاد امنیت پایدار و اشراف اطلاعاتی نیروهای مسلح کشورمان است. نیروی زمینی امروز را به عنوان یک نهاد مقتدر و موثر است.

فرمانده نیروی زمینی ارتش در ادامه گفت: رهبر بزرگوارمان در حکمی به سه کلیدواژه اشاره کرده‌اند که من همیشه به عنوان گل‌واژه‌های ولایت از آن یاد می‌کنم. ایشان می‌فرمایند: ارتقاء تحرک، کارآمدی یگان‌ها و پاسخگویی به نیازهای عملیاتی.

سرتیپ حیدری بیان کرد: این جمله کوتاه ولی با بار معنایی الهی و ولایی سنگین، ما را ملزم به انجام اقداماتی می‌کند که رضایت ولی امر را جلب نماییم. این اتفاق مبارک به کرات افتاده است.

وی افزود: در قدم اول، ما تلاش کردیم که یک نیروی زمینی متحرک و در عین حال با قدرت تهاجمی بالا برای نظام مقدس جمهوری اسلامی رقم بزنیم. لذا تغییراتی در ساختار کلی نیروی زمینی پس از انتصاب بنده به وجود آمد. این تغییرات به ما این امکان را داد که از نیروهای گذشته و سنتی که در ارتش وجود داشتند، عبور کنیم و یک ساختار پاسخگو به نیازهای عملیاتی آینده برای نیروی زمینی ایجاد نماییم.

فرمانده نیروی زمینی ارتش با بیان اینکه امروز نیروی زمینی را به یک نیروی متحرک هجومی و واکنش سریع تبدیل کرده‌ایم، افزود: شما امروز هیچ اثری از یگان‌های سنتی و زمین‌گیر گذشته در نیروی زمینی نمی‌بینید. نیروی زمینی امروز یک نیروی واکنش سریع و متحرک هجومی است، یعنی دارای قدرت تحرک صد در صد و قدرت تهاجم صد در صد می‌باشد.

سرتیپ حیدری خاطرنشان کرد: به طور طبیعی، یک نیروی زمینی که قدرت تهاجم و قدرت تحرک صد در صدی دارد، باید از تسلیحات ویژه‌ای برخوردار باشد که این دو مولفه را پوشش دهد. ما در یک برنامه‌ریزی بسیار هوشمندانه، که به تصویب مقام معظم رهبری نیز رسیده است، از طریق فرمانده کل ارتش و ستاد کل نیروهای مسلح برنامه‌ریزی کردیم که کلیه تسلیحاتی که هم‌اکنون و در سال‌های گذشته توسط نیروی زمینی استفاده می‌شد، مورد بازنگری قرار گیرد.

وی اظهار کرد: این تسلیحات به دلیل عدم پاسخگویی به نیازهای جنگ‌های آینده، باید جایگزین می‌شدند که با بهره‌گیری از دانشمندان موجود در نیروی زمینی و وزارت دفاع، توانستیم تسلیحات ویژه‌ای را وارد نیروی زمینی کنیم و جایگزین تسلیحات قبلی نماییم که دارای چهار ویژگی هستند.

فرمانده نیروی زمینی ارتش افزود: به این ترتیب، امروز تمام تسلیحات نیروی زمینی این چهار ویژگی را دارند و اگر تسلیحاتی نیز بخواهیم در آینده وارد کنیم، باید حتماً این ویژگی ها از جمله قدرت دور زنی را داشته باشند، تسلیحات باید قادر به هدف‌گیری از فاصله‌های دور باشند.

سرتیپ حیدری تصریح کرد: هوشمند بودن، هوش مصنوعی و هوشمند کردن تسلیحات و تجهیزات جزو دستورات جدانشدنی نیروهای مسلح، به ویژه نیروی زمینی است، دقت بالا، تسلیحات باید قادر باشند با هر موشک یک هدف را نابود کنند، قابلیت شبکه شدن، تسلیحات باید بتوانند با یکدیگر هم‌محور و هم‌افزا شوند. بنابراین، ما در تلاشیم تا نیروی زمینی را به بهترین شکل ممکن تجهیز کنیم و به نیازهای آینده پاسخ دهیم.

وی در ادامه گفت: یکی از نکات قابل توجه این است که ما امروز در حوزه مهندسی در نیروی زمینی واقعاً از یک قدرت بسیار خوب و بازدارنده بهره‌مند هستیم. مهندسی در جنگ نقش اصلی و اساسی دارد و امروز مهندسی نیروی زمینی، تکثیر شده است. اکنون هر گروه مهندسی برای یک نیروی زمینی کافی است، اما ما پنج گروه به وجود آورده‌ایم تا بتوانیم در چهار گوشه کشور از این تجهیزات و امکانات مهندسی بهره‌مند شویم.

فرمانده نیروی زمینی ارتش افزود: در روزهای سختی که ملت ما دچار سیل و زلزله می‌شود، اولین یگان در دسترس، یگان‌های مهندسی هستند. در دوران دفاع مقدس نیز سابقه بسیار خوبی داشته‌ایم. به عنوان مثال، ما در پاکسازی میادین مین، ۱۷۱ شهید تقدیم کرده‌ایم که عدد کمی نیست. اگر ارزش نیروی زمینی را ۴۶ هزار شهید دوران دفاع مقدس بدانیم، باید امروز بگوییم که ۱۱۷ نفر نیز به این تعداد اضافه می‌شود که ۱۷۱ نفر از آنها به خاطر پاکسازی این میادین شهید شده‌اند.

امروز نیز همین یگان مهندسی در مرزها مشغول انسداد مرزها هستند، با یک انسداد بسیار هوشمند و پاسخگو است.

سرتیپ حیدری افزود: نکته بعدی در بحث ارتش، توجه به امور بهداشتی و درمانی است. بیمارستان‌های ارتش به دلیل علم و تجربه بهتر، نتایج بسیار خوبی در زمان کرونا به دست آوردند. در آن زمان، ۱۲ هزار کادر مجرب نیروی زمینی در خدمت وزارت بهداشت و درمان قرار گرفتند و هشت بیمارستان ساختیم. امروز نیز نیروی زمینی دارای ۲۸ بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی است که مهندسان ما توانسته‌اند در سال‌های اخیر پنج بیمارستان جدید بسازند و مابقی نیز در خدمت ملت بزرگوار ما باشند.سرویس‌دهی به کارکنان نیروی زمینی نیز ماموریت دیگر ما است که چه در دوران دفاع مقدس و چه در شرایط کنونی در دستور کار قرار داشته و دارد.

برنامه های روز ارتش

وی درخصوص ویژه برنامه های روز ارتش، افزود: در روز ۲۹ فروردین، نیروی زمینی در ۱۸ استان برنامه‌ریزی کرده است و در ۲۴ استان کشور رژه باشکوهی خواهیم داشت. هدف ما در این رژه، ارائه دستاوردهای جدید به ملت بزرگ است. نوآوری‌ها، ابتکارات و خلاقیت‌هایی که فرزندان ارتش در طول یک سال انجام داده‌اند، در قالب تسلیحات و تجهیزاتی که در این رژه باشکوه به نمایش گذاشته خواهد شد، به استحضار مردم بزرگوار خواهد رسید.

فرمانده نیروی زمینی ارتش، افزود: این رژه باشکوه در تهران و در جوار مرقد مطهر امام بزرگوارمان به نمایش درمی‌آید و از ملت بزرگوار دعوت می‌کنیم که با حضور در آن مرقد مطهر، فرزندان خود را مورد تشویق و تقدیر قرار دهند. امام بزرگوار ما فرمودند که ارتش در روز ۲۹ فروردین با ساز و برگ خود در خیابان‌ها به رژه بپردازد و از مردم خواستند که ارتش را گرامی بدارند و محترم بشمارند و از این کار بسیار خوب استقبال کنند.

وی درباره پاسخگو بودن تجهیزات نیروی زمینی بار دیگر گفت: تجهیزات بر مبنای خودکفایی و تأکیدات رهبر عزیزمان درخصوص خودکفایی در نیروی زمینی انجام می‌گیرد. مسلماً تسلیحات ویژه‌ای در اختیار داریم که قادر به پاسخگویی به تهدیدات هستند.

سرتیپ حیدری درباره نیروی انسانی هم گفت: یکی از مولفه‌های قدرت در هر جامعه‌ای، نیروی انسانی متخصص و آموزش‌دیده است. نیروی زمینی از نیروی حرفه‌ای، عالم و تحصیل‌کرده بهره‌مند است. تمامی افسران ما از نظر سطح تحصیلات، کمتر از کارشناسی نیستند و در دانشکده‌ها و دانشگاه‌های ارتش، امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکترا وجود دارد. همچنین، نیروی زمینی از چهره‌های جوان، فعال و ولایی، به ویژه درجه‌داران کوشا و پای کار برخوردار است. کارمندان و طیف وسیعی از سربازان این ملت نیز به عنوان فرزندان ما امروز مشغول خدمت سربازی هستند. این سربازان از بهترین امکانات و امتیازات برخوردارند.

وی گفت: نیروی زمینی ۲۳ رسته دارد، یعنی تسلیحاتی که در نیروی زمینی وجود دارد باید پاسخگوی این ۲۳ رسته باشد. یکی از این رسته‌ها، رسته‌های توپخانه و موشکی است. امروز از موشک‌های پیشرفته‌ای بهره‌مند هستیم که در مقیاس نیروی زمینی قابلیت دور زنی دارند. به عبارت دیگر، یک دست بلند در نیروی زمینی ایجاد شده که قادر است در دوردست‌ها به دشمن ضربه بزند. موشک‌ها هوشمند و نقطه‌زن شده‌اند. به یاد دارم سال‌های گذشته که موشک‌ها تا حدی نقطه‌زن بودند، اما نمی‌توانستند به دقت ثقل دایره را هدف قرار دهند. اما امروز نیروی زمینی از موشک‌های دورزن و نقطه‌زن هوشمند بهره‌مند است.

فرمانده نیروی زمینی ارتش افزود: در حوزه ضدزره نیز، تسلیحات عمده نیروی زمینی شامل موشک‌های ضدزره است که قادرند در میدان رویارویی با قدرت زرهی دشمن، تاب‌آوری داشته باشند و تجهیزات زرهی دشمن را مورد هدف قرار دهند. بار دیگر تأکید می‌کنم که تسلیحات زرهی ما هم نقطه‌زن هستند و هم دورزن.

وی درباره انسداد مرزها گفت: برنامه انسداد مرز برای مرز مشترک با افغانستان به طول ۹۰۰ کیلومتر برنامه‌ریزی شده است و ما سال گذشته را به عنوان سال آغاز این کار بزرگ تلقی کردیم. برنامه‌ریزی که صورت گرفته، این است که ما یک انسداد مرز در لبه فناوری برای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایجاد کنیم. صرفاً ایجاد یک دیوار به ارتفاع چهار متر در مرز کافی نیست؛ بلکه این دیوار مسلح به تسلیحات و تجهیزاتی در لبه فناوری است که بتواند مانع ایجاد کند.

سرتیپ حیدری افزود: برنامه‌ریزی ما یک برنامه سه ساله است که سال اول آن را طی کردیم و طبق برنامه تا دو سال آینده تلاش ما این است که این ۹۰۰ کیلومتر مرز را با کیفیت به پایان برسانیم.

هدف از برگزاری رزمایش ها، نمایش اقتدار نظام

فرمانده نیروی زمینی ارتش درباره برگزاری رزمایش ها گفت: در چهار ماهه پایانی سال گذشته توانستیم اقتدار نیروی زمینی را در سه رزمایش بزرگ به نمایش بگذاریم؛ یک رزمایش در شرق کشور، یک رزمایش در غرب کشور و یک رزمایش نیز در جنوب کشور در سواحل مکران انجام شد. در همه این رزمایش‌ها، یکی از تسلیحات اثرگذار و برتری ساز، تسلیحات پهپادی بوده است.

وی افزود: امروز در عرصه پهپاد، دست بلندی بر آتش داریم، به این معنا که انواع پهپادهای دورزن و نقطه زن را در نیروی زمینی در اختیار داریم. انواع پهپادها را خود نیروی زمینی تولید می‌کند؛ یعنی پهپادهایی با توانایی جستجوگری، قابلیت‌های جنگ الکترونیک، پهپادهای تهاجمی و شناسایی. این دسته از پهپادها امروز در سبد دفاعی نیروی زمینی وارد شده‌اند و بخشی را نیز خود نیروی زمینی تولید می‌کند. در تمام این رزمایش‌ها، می‌توان گفت که یکی از تسلیحاتی که به‌جد مورد توجه بوده، قدرت تخریب و بهره‌برداری از این پهپادها بوده است.

بهره مندی از هوش مصنوعی در نیروی زمینی ارتش

سرتیپ حیدری درباره استفاده از هوش مصنوعی در نیروی زمینی،گفت: هوش مصنوعی به عنوان یک پدیده غالب امروز در عرصه‌های گسترده مورد استفاده جوامع مختلف قرار می‌گیرد. طبیعتاً نیروی زمینی نیز از این موهبت بی‌نصیب نمانده است. ما امروز برقراری ارتباط با ۱۰۲ شرکت دانش‌بنیان و دانشگاه‌های مطرح کشورمان را داریم و بهره‌گیری از دانشمندان خوب کشورمان که همه این‌ها در واحدی به نام سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نیروی زمینی متمرکز هستند، مسئولیت و مأموریت هدایت این مجموعه را بر عهده دارند.

وی با بیان اینکه یکی از مواردی که در حال تغییر است، موضوع هوش مصنوعی است، گفت: امروز بخشی از تسلیحات ما هوشمند شده‌اند. ما هوش مصنوعی را به عنوان وجه غالبی که باید روی آن سرمایه‌گذاری کنیم، مدنظر قرار داده‌ایم. امروز بخشی از پهپادهای ما مجهز به هوش مصنوعی هستند و همچنین بخشی از سلاح‌های دورزن ما نیز به این فناوری مجهز شده‌اند. مخصوصاً بخشی از تجهیزات ضد ریزپرنده‌ها نیز از هوش مصنوعی بهره‌مند هستند. البته نباید به این بسنده کرد؛ هوش مصنوعی عرصه‌های گسترده‌ای دارد که باید بیشتر به آن توجه کرد.

حضور در مرزها با هدف اشراف اطلاعاتی و ایجاد امنیت پایدار

فرمانده نیروی زمینی ارتش درباره حضور این نیرو در مرزها گفت: ما مسلماً در مرز فعالیت داریم البته تأکید می‌کنم که حضور ما در مرز به معنای تهدید و خطر نیست، بلکه برای اشراف اطلاعاتی و ایجاد یک امنیت پایدار برای میهن عزیز اسلامی‌مان است.

وی درباره رزمایش مشترک با دیگر کشورها گفت: رزمایش با کشورهای همسایه همواره مدنظر نیروی زمینی بوده است. ما کشورهای اطرافمان را برادران دینی خود می‌دانیم و همواره بر حسن همجواری تأکید داشته‌ایم. احترام متقابل به یکدیگر مورد تأکید بوده و هست بر همین اساس ما در سال گذشته با جمهوری آذربایجان رزمایش مشترک بسیار خوبی در منطقه ارس داشتیم. در سال‌های گذشته با کشور عراق نیز رزمایشی در منطقه قصر شیرین داشتیم. در سال جاری نیز دو یا سه رزمایش با کشورهای دوست پیش‌بینی شده که در زمان مناسب اطلاع‌رسانی خواهد شد.

سرتیپ حیدری افزود: در واقع، باب برگزاری رزمایش مشترک با کشورهای همسایه بسته نیست و همواره بر این تأکید داریم. در بسیاری از کشورهای دیگر نیز عناصر ما به عنوان داور و ناظر شرکت کرده و این خود نوعی همکاری نظامی محسوب می‌شود. ما برنامه‌ریزی بسیار خوبی انجام داده‌ایم.

ارتش و سپاه همچون دو برادر در خدمت اقتدار نظام هستند

فرمانده نیروی زمینی ارتش درباره همکاری با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، گفت: این مسیر وحدت و همدلی را امام بزرگوار ما بین نیروهای مسلح گشود و این باب نورانی را مفتوح فرمود. همه ما جنود الهی هستیم؛ سپاه پاسداران، فراجا، بسیج و ارتش نیروی زمینی، همه ما مجموعه‌ای به نام سربازان خداوند هستیم. ما به برادران عزیزمان در سپاه پاسداران احترام می‌گذاریم و همه ما تحت فرمان فرماندهی و هدایت ستاد کل نیروهای مسلح قرار داریم. لذا مانند دو برادر در کنار یکدیگر مشغول ایجاد امنیت پایدار و اقتدار و قدرت دفاعی برای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران هستیم.

وی افزود: در هیچ کجا هیچ اختلاف نظری بین رزمندگان نیروی زمینی و رزمندگان سپاه پاسداران و ارتش جمهوری اسلامی ایران وجود ندارد. بلکه واقعاً این شعار را ما از صیاد بزرگوار آموخته‌ایم که ارتشی و سپاهی یک لشکر الهی هستند که خداوند تبارک و تعالی مانند همیشه دست یاری خود را به آنان خواهد رساند.