پاسدار باید آگاه‌ترین فرد نسبت به شرایط روز باشد

پاسدار باید آگاه‌ترین فرد نسبت به شرایط روز باشد

پاسدار باید آگاه‌ترین فرد نسبت به شرایط روز باشد
حجت‌الاسلام‌والمسلمین ابوالقاسم علیزاده مسئول دفتر نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه حضرت محمد رسول‌الله (ص) تهران بزرگ بیان کرد: یکی از مهم‌ترین مأموریت‌های ما ارتقای بینش سیاسی و بصیرت در بدنه سپاه و بسیج است؛ نمی‌توان از پاسداری سخن گفت اما پاسدار از توطئه‌ها، تهدیدات و تحولات سیاسی منطقه‌ای و جهانی بی‌خبر باشد. ما یک معاونت سیاسی فعال داریم که وظیفه‌اش رصد تحولات، تولید محتوای تحلیلی، و هدایت شبکه هادیان سیاسی در رده‌های مختلف سپاه است.
کد خبر: ۲۵۲۹۷
پنجشنبه ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۱:۲۴

به گزارش سپاه نیوز به نقل از فارس به مناسبت هفته عقیدتی سیاسی، حجت‌الاسلام‌والمسلمین ابوالقاسم علیزاده مسئول دفتر نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه حضرت محمد رسول‌الله (ص) تهران بزرگ، سرهنگ رحمت‌الله قنبریان معاون هماهنگ‌کننده نمایندگی ولی‌فقیه، سرگرد میثم اورنگ معاون روابط‌عمومی این سپاه در خبرگزاری فارس حضور یافتند و پیرامون رسالت‌های حوزه نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه پاسداران و نقش خطیر روابط‌عمومی، ارتباطات و رسانه‌ها در ناکام گذاشتن اهداف شوم دشمنان داخلی و خارجی با مدیر و خبرنگاران استان تهران به گفت‌وگو نشست.

فارس: نقش ساختار حوزه نمایندگی ولی‌فقیه در مجموعه سپاه را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

حجت‌الاسلام علیزاده: مجموعه عقیدتی سیاسی نیروهای مسلح از ویژگی‌هایی است که در سایر کشورها یا وجود ندارد یا با چنین هویتی شناخته نمی‌شود؛ در سپاه، این ساختار تحت عنوان حوزه نمایندگی ولی‌فقیه فعال است و از ابتدا تا به امروز، موردتوجه ویژه مقام معظم رهبری قرار داشته و دارد. رسالت این حوزه منحصر به بخشی از سپاه نیست، بلکه باید بر کل سپاه، بسیج و حتی خانواده‌های آن‌ها اثرگذار باشد؛ این تأکید نشان‌دهنده مسئولیت بزرگ ما در تعمیق اعتقادات دینی، ارتقای فهم شرعی، بینش سیاسی و تربیت معنوی نیروهاست.

فارس: در حوزه فعالیت‌های فرهنگی و معنوی چه اقداماتی صورت‌ گرفته است؟

حجت‌الاسلام علیزاده: ما سالانه دوره‌های عقیدتی خاصی برای پاسداران برگزار می‌کنیم؛ در این دوره‌ها، گاهی به مدت یک هفته پاسداران رسمی از مأموریت آزاد می‌شوند و با خانواده به اردوهای زیارتی-آموزشی در شهرهایی مثل مشهد، قم یا حتی کربلا اعزام می‌شوند. این دوره‌ها فقط سفر زیارتی نیست، بلکه در کنار زیارت، کلاس‌ها و آموزش‌های روزآمد، کاربردی و متناسب با نیازهای تربیتی هم برگزار می‌شود. مثلاً در ایام اربعین، دوره‌های تربیت تعالی را به شکلی برنامه‌ریزی می‌کنیم که ضمن زیارت، کلاس‌های تخصصی هم برگزار شود.بخشی از این دوره‌ها به مسائل اعتقادی و سبک زندگی اسلامی اختصاص دارد. خانواده‌ها در جلسات تخصصی شرکت می‌کنند و با اصول سبک زندگی اسلامی آشنا می‌شوند. همچنین برای فرماندهان پایگاه‌ها، حوزه‌های مقاومت و مسئولان فرهنگی بسیج نیز دوره‌های ویژه برگزار می‌شود.

پاسدار باید آگاه‌ترین فرد نسبت به شرایط روز باشد

فارس: آیا حوزه نمایندگی به مسائل بصیرتی و تحلیل سیاسی هم می‌پردازد؟

حجت‌الاسلام علیزاده: قطعاً. یکی از مهم‌ترین مأموریت‌های ما ارتقای بینش سیاسی و بصیرت در بدنه سپاه و بسیج است؛ نمی‌توان از پاسداری سخن گفت اما پاسدار از توطئه‌ها، تهدیدات و تحولات سیاسی منطقه‌ای و جهانی بی‌خبر باشد. ما یک معاونت سیاسی فعال داریم که وظیفه‌اش رصد تحولات، تولید محتوای تحلیلی، و هدایت شبکه هادیان سیاسی در رده‌های مختلف سپاه است.

فارس: باتوجه‌به گستره فعالیت‌های حوزه نمایندگی ولی فقیه، این مأموریت‌ها چه ابعاد دیگری را در بر می‌گیرد؟

حجت‌الاسلام علیزاده: ما در تهران بزرگ بیش از ۱۰۰ رده فعال در سپاه داریم؛ حالا شما فرض کنید با اضافه شدن حدود ۲ هزار پایگاه مقاومت بسیج، با یک دریای عظیم از نیرو، مسئولیت و مأموریت مواجه هستیم؛ بدنه بسیج، بدنه‌ای پویاست، بدنه‌ای که حلقه واسط بین حاکمیت و توده‌های مردم است و طبیعی است که برای نگه‌داشتن این بدنه در مسیر صحیح، باید دائماً به‌روز، آگاه و منسجم باقی بماند. این مأموریت سنگین، مسئولیت ما را هم در حوزه نمایندگی مضاعف کرده است.

فارس: در حوزه نظارت، نقش نمایندگی ولی‌فقیه چیست؟

حجت‌الاسلام علیزاده: ما یک نظارت تخصصی و متمرکز داریم؛ البته نظارت‌های میدانی و عملیاتی توسط سلسله‌مراتب فرماندهی و بازرسی انجام می‌شود، اما حوزه نمایندگی وظیفه دارد که همه فعالیت‌های سپاه و بسیج را از منظر انطباق با شرع، دین، آرمان‌ها و مبانی مکتبی رصد کند. فرض کنید یک رزمایش یا مأموریت بزرگ در حال برگزاری است، ممکن است مأموریت نظامی و تخصصی باشد اما ما باید مراقب باشیم که از مدار دین و ارزش‌های انقلاب فاصله نگیرد. این نظارت، یک نظارت محتوایی و مبنایی است که ثبات و سلامت اعتقادی سپاه را تضمین می‌کند.

فارس: این ساختار نظارتی فقط به رده‌های اصلی سپاه محدود می‌شود یا حوزه‌های دیگر هم دربرگرفته می‌شوند؟

حجت‌الاسلام علیزاده: دامنه کار ما فراتر از رده‌های رسمی است؛ علاوه بر سپاه و بسیج، ما با اقشار مختلف نیز در ارتباط هستیم. ۱۷ تا ۱۸ قشر مختلف از جمله ادارات، کارخانجات، اصناف و... تحت پوشش بسیج فعال هستند و هر جا که پایگاهی از مقاومت وجود دارد، ما هم نماینده یا رابط داریم تا مأموریت‌های حوزه نمایندگی را دنبال کند. در واقع هیچ بخش فعالی در ساختار بسیج نیست که از میدان دید ما خارج باشد.

فارس:
درباره بخش‌های رسانه‌ای و تبلیغاتی حوزه نمایندگی هم توضیح دهید.

حجت‌الاسلام علیزاده: ما معاونتی به نام روابط‌عمومی داریم که وظیفه‌اش ارتباط‌گیری با رسانه‌ها و انعکاس فعالیت‌ها و مواضع سپاه است. علاوه بر آن، در مناسبت‌های انقلابی، مذهبی و ملی، تولیدات تبلیغی متعددی داریم. کارهای رسانه‌ای، یادواره‌های شهدا، روایتگری‌ها و حتی تولید سرود و آثار فرهنگی، ذیل حوزه نمایندگی و با تأیید محتوایی آن انجام می‌شود.

فارس: منظور از تأیید محتوایی دقیقاً چیست؟

حجت‌الاسلام علیزاده: هر سرود، جزوه، کتاب، کلیپ یا برنامه‌ای که در سپاه تولید می‌شود، باید از نظر محتوا بررسی شود. ما کمیته‌ای برای تأیید محتوا داریم. اگر یک متن، سرود یا اثر فرهنگی بخواهد منتشر شود، باید ابتدا از نظر مفاهیم دینی، سیاسی، اخلاقی و انقلابی بررسی و تأیید شود وگرنه بدون این تأییدیه، اجازه تولید یا انتشار ندارد.

فارس: یکی از نکاتی که بر آن تأکید کردید، لزوم تعمیم دادن تجربه‌های موفق سپاه و بسیج به دیگر نهادهای نظام است؛ از نظر شما خلأهای موجود در دستگاه‌های حاکمیتی در این زمینه چیست؟

حجت‌الاسلام علیزاده: یکی از آرزوهای همیشگی ما این بوده که این تجربه قشنگ و موفق در ساختار دولت و مجموعه‌های وابسته به نظام هم نهادینه شود؛ متأسفانه امروز یکی از خلأهای جدی که احساس می‌کنیم، همین بی‌توجهی به تبیین و تربیت عقیدتی و سیاسی در مجموعه‌هایی مثل قوه قضائیه، دولت و حتی مجلس است. من به یاد دارم زمانی که در شورای سیاست‌گذاری نماز جمعه بودیم و دوستان رسانه‌ای هم با ما همراه بودند، برخی نمایندگان مجلس از ما دعوت می‌کردند تا در جلسات تحلیلی‌شان شرکت کنیم. هدف این بود که ما چشم و گوش نمایندگان را نسبت به مسائل سیاسی باز کنیم، درحالی‌که این روند باید برعکس می‌بود. اگر نگاهی بیندازیم به ساختار مجلس یا دولت، متوجه می‌شویم که حتی در جاهایی که عنوان معاونت سیاسی دارند، کارکردشان محدود به عزل و نصب‌های سیاسی شده است؛ درحالی‌که می‌توانند از رسانه‌های انقلابی برای آگاهی‌بخشی و به‌روزرسانی مدیران و کارکنان استفاده کنند. ما در فتنه سال 1401 شاهد بودیم که برخی کارمندان نظام، فریب‌ خورده و علیه خود نظام شعار دادند! وقتی با آن‌ها صحبت می‌کردیم، تازه متوجه می‌شدند که چه فریب بزرگی خورده‌اند. این‌جا بود که معلوم شد ما از کجا ضربه می‌خوریم: از بی‌اطلاعی و بی‌بصیرتی.

فارس: تفاوت برنامه‌های امسال هفته عقیدتی سیاسی با سال گذشته چیست؟

حجت‌الاسلام علیزاده:
باید ابتدا درود بفرستیم به روح بلند و آسمانی شهید مطهری، معلمی که جامعه ما به‌ویژه در حوزه تربیتی، خود را مدیون او می‌داند. ما در سپاه و بسیج تصمیم گرفتیم این هفته را فرصت مناسبی برای تجلیل از مربیان خود بدانیم؛ به‌ویژه مربیان عقیدتی و هادیان سیاسی که نقشی تعیین‌کننده دارند. این هفته، فرصتی است برای تجلیل، یادآوری و بازخوانی آثار شهید مطهری که به تعبیر حضرت امام، تمام آثارش قابل‌استفاده و ارزشمند است. ما نیز در بسیج، خمیرمایه بسیاری از برنامه‌های تربیتی خود را از آثار ایشان استخراج کرده‌ایم.
امسال علاوه بر برنامه‌های معمول، دو سپاه محمد رسول‌الله (ص) و سیدالشهدا (ع) تهران و سازمان بسیج نیز به‌صورت مشترک وارد میدان شدند؛ آغاز هفته با زیارت مرقد حضرت امام خمینی (ره)، تقدیم تاج‌گل و تجدید عهد با آرمان‌های ایشان صورت گرفت. این برنامه هم نمادین بود، هم تأثیرگذار. همچنین در سازمان بسیج جشنواره‌ای برگزار شد که در قالب آن از برترین‌های حوزه عقیدتی سیاسی تجلیل شد؛ اقدامی که سال‌های قبل در قالب جشنواره مالک‌اشتر برگزار می‌شد، اما امسال به طور خاص در قالب هفته عقیدتی سیاسی برگزار گردید. نکته قابل‌توجه این است که همه رده‌ها، از نواحی تا پایین‌ترین سطوح، برنامه‌های خاص خود را داشتند. درون‌سازمانی، برنامه‌هایی باهدف تجلیل از مربیان در حال اجراست و این جریان، چند روزی است که به طور گسترده ادامه دارد و ان‌شاءالله تا پایان هفته نیز ادامه خواهد داشت.

فارس: جزئیات برنامه متمرکز سپاه تهران که روز شنبه برگزار می‌شود به چه صورت است؟

حجت‌الاسلام علیزاده: روز شنبه برنامه متمرکز سپاه تهران بزرگ برگزار خواهد شد. در این برنامه از مجموعه فرماندهان، مسئولان عقیدتی، نمایندگان ولی‌فقیه در رده‌های مختلف و هادیان سیاسی دعوت شده است تا از برترین‌های مربیان عقیدتی و سیاسی سطح تهران تجلیل به عمل آید. سخنران محوری مراسم، حجت‌الاسلام‌والمسلمین شیرازی، مسئول عقیدتی سیاسی ناجا خواهند بود و سردار حسن‌زاده، فرمانده محترم سپاه تهران نیز قطعاً نکاتی را بیان خواهند کرد. همچنین گزارشی از عملکرد یک‌ساله حوزه عقیدتی سیاسی در تهران ارائه خواهد شد. این برنامه، تجلیلی است از همه هادیان سیاسی و مربیان که سهم بسزایی در بصیرت‌افزایی در سطح سپاه و بسیج دارند.

سپاه تهران؛ پیشگام در الگوسازی و پاسخ به منویات رهبری

فارس:
آیا تاکنون از برنامه‌های سایر استان‌ها الگوبرداری کرده‌اید یا استان‌های دیگر از مدل‌های اجرایی شما استفاده کرده‌اند؟

حجت‌الاسلام علیزاده: قطعاً همین‌طور است. ما در مجموعه سپاه و بسیج طالب و مشتاق بهره‌گیری از تجربیات دیگر استان‌ها هستیم. اساساً جشنواره‌هایی مانند مالک اشتر یا برنامه اشراف که چند سالی است در سطح سپاه برگزار می‌شود، برای همین منظور طراحی شده‌اند؛ یعنی اشتراک‌گذاری تجارب موفق و الگوبرداری متقابل. اما اگر بخواهم به طور میدانی و ملموس عرض کنم، عمدتاً این سپاه تهران است که در سال‌های اخیر الگوساز بوده و جریان‌ساز برای دیگر رده‌های استانی سپاه در سراسر کشور است.
 
حجت‌الاسلام علیزاده: تهران به‌خاطر جایگاه ویژه‌اش، همواره موردتوجه دوست و دشمن بوده و هست؛ ما در سپاه تهران تمام تلاشمان این است که متناسب با اقتضائات، برنامه‌های الهام‌بخش و پاسخگو طراحی و اجرا کنیم. به عبارتی، اگر سپاه تهران خودش را کنار بکشد، برخی از برنامه‌های کلان کشور عملاً متوقف می‌شوند. به‌عنوان نمونه، همین برنامه پیاده‌روی اربعین داخل کشور را در نظر بگیرید؛ بخش قابل توجهی از اجرای این برنامه بر دوش نیروهای سپاه و بسیج تهران است.

اجرای عملی فرمان «مسجد برقرار» از سوی سپاه تهران

فارس:
مدتی پیش با همکاری سپاه تهران و مرکز امور مساجد، اقدامی هماهنگ با عنوان مسجد برقرار صورت گرفت و رسما آغاز شد؛ جزئیاتی درخصوص این برنامه بفرمایید.

حجت‌الاسلام علیزاده: یکی از مهم‌ترین نمونه‌های الگوسازی، اجرای عملی فرمایش مقام معظم رهبری درباره «مسجد برقرار» است. حضرت آقا فرمودند مسجد تراز اسلام و انقلاب باید سه وعده نماز جماعت داشته باشد و در طول ساعات اذان تا مدتی بعد، باز و در دسترس مردم باشد. هیچ نقطه‌ای از کشور پاسخ عملی ملموسی به این مطالبه نداده بود، جز تهران. با میدانداری سپاه تهران و همکاری مرکز امور مساجد، تصمیم گرفتیم این مأموریت را عملیاتی کنیم؛ هر سه‌شنبه نماز صبح در بیش از ۲۰ مسجد شاخص تهران با حضور مسئولان محلی و فرماندهان سپاه اقامه می‌شود. پس از نماز، جلساتی برگزار می‌شود که در آن، امام جماعت و فرمانده پایگاه مقاومت گزارش می‌دهند و مسائل و موانع آن مسجد مطرح و برای حل آن‌ها برنامه‌ریزی می‌شود. ما پیشنهاد داده‌ایم که برخی از جلسات مدیریتی ادارات به‌جای ساعات پرترافیک اداری، به صبح زود و در مساجد منتقل شود. این هم الگویی است برای تغییر سبک زندگی مدیران و هم فرصتی برای مردمی‌سازی مدیریت. مشکل ما در دستگاه‌های اجرایی، جلسات مکرر و بدون خروجی است. درحالی‌که اگر برخی از این جلسات در همان ساعات اولیه بعد از نماز صبح و در فضای مسجد برگزار شود، هم برکت بیشتری دارد، هم مدیران طی ساعات اداری در دسترس مردم خواهند بود. در اجلاسی که اخیراً در حرم امام خمینی (ره)، با اذان صبح آغاز و پیش از ساعت ۷ به پاین رسید، بیش از ۸۰۰ امام جماعت و ۴ هزار نفر از مسئولان بسیج، سپاه، شهرداری، آموزش‌وپرورش و نیروی انتظامی حضور داشتند. در آن نشست، همگی هم‌قسم شدند که مسجد را در تهران «برقرار» کنند. این هماهنگی و همدلی بی‌سابقه است و امید داریم تا پایان سال ۱۴۰۴، تمام مساجد تهران فعال و پویا شوند.

الگوسازی برای استان‌های دیگر
در همان اجلاس مسجد برقرار، بیش از ۴۰۰ میهمان از استان‌های دیگر حضور داشتند؛ وقتی این صحنه‌ها و مدل اجرایی را دیدند، الهام گرفتند و خبر رسیده که اکنون آن‌ها نیز به همین سمت حرکت کرده‌اند. این بسیار مبارک است. این مدل اکنون فراتر از یک تجربه محلی، تبدیل به یک الگوی ملی شده است.یکی از ویژگی‌های برجسته نیروهای مسلح در جمهوری اسلامی، برخورداری از مجموعه‌های عقیدتی-سیاسی است که این ساختار در سپاه با عنوان حوزه نمایندگی ولی‌فقیه فعالیت می‌کند و نقش ویژه‌ای در ارتقای سطح معنویت و بینش دینی و سیاسی در بدنه سپاه و بسیج دارد.

فارس: در آستانه سالگرد شهادت رئیس‌جمهور شهید آیت‌الله رئیسی، آیا برنامه یا ابتکار خاصی برای گرامیداشت این ایام در نظر گرفته‌اید؟

حجت‌الاسلام علیزاده: یکی از ابتکاراتی که دوستان ما در حوزه تربیت‌بدنی سپاه در دستور کار دارند، برگزاری یک رویداد ورزشی کم‌نظیر به نام شهید جمهورمان، شهید رئیسی است که در قالب مسابقات گل‌کوچیک، در سطحی گسترده در حال برنامه‌ریزی است. این رویداد برای نخستین‌بار در این مقیاس و با این ترکیب از شرکت‌کنندگان برگزار می‌شود و اگر به ثمر برسد، شاید در سطح دنیا مشابهی نداشته باشد.این مسابقات قرار است در قالب یک شبکه مردمی-بسیجی، بدون حصار و محدودیت خاص، اما با رعایت اصول کلی، برگزار شود. هدف این است که یک ارتباط ملموس بین بدنه بسیج و عموم مردم برقرار گردد و سپاه در این عرصه نیز نشان دهد که همراه و همدل با جامعه است. حتی برخی پیشنهاد دادند که این ابتکار به‌عنوان یک مدل موفق اجتماعی در گینس ثبت شود.

فارس: اگر نکته پایانی‌ای باقی‌ مانده، بفرمایید.

حجت‌الاسلام علیزاده: ما مأمور به انجام وظیفه‌ایم. در این مسیر هر گامی که بتواند ارزش‌های الهی و اسلامی را تقویت کند، برای ما افتخار است. از شما هم که در انعکاس این تلاش‌ها همکاری می‌کنید، تشکر می‌کنم.