تکامل ساختاری سپاه پاسداران در پاسخ به نیازهای انقلاب و کشور بوده است

سردار خراسانی/

تکامل ساختاری سپاه پاسداران در پاسخ به نیازهای انقلاب و کشور بوده است

تکامل ساختاری سپاه پاسداران در پاسخ به نیازهای انقلاب و کشور بوده است
سردار مجید خراسانی با بیان اینکه بسیج سازندگی به عنوان مکمل استراتژیک قرارگاه خاتم فعال است، گفت: این دو نهاد مقدس، هر یک با مأموریت‌های تعریف شده خود، مانند دو بال مکمل عمل کرده و در کنار یکدیگر، دستاوردهای بسیار ارزشمند و چشمگیری در مسیر پیشرفت، آبادانی و تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی برای کشور به ارمغان آورده‌اند.
کد خبر: ۲۵۰۸۵
سه‌شنبه ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۲:۲۰

به گزارش سپاه نیوز سردار مجید خراسانی، معاون سازندگی و اقتصادی فرماندهی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در گفتگو با بخش میز اقتصادی خبر نیمروزی ساعت 14 شبکه یک سیما، ضمن تبریک فرارسیدن سالروز تأسیس سپاه پاسداران به عموم ملت ایران، به تبیین مفهوم وسیع‌تری از پاسداری پرداخت و گفت: هر فردی که قلبش برای نظام جمهوری اسلامی و کشور ایران می‌تپد و به آن عشق می‌ورزد، پاسدار این نظام و انقلاب به شمار می‌آید.

وی افزود: این تعریف شامل اقشار مختلف مردم، به‌ویژه بسیجیان سرافراز نیز می‌شود، حتی اگر به صورت رسمی و موظف در ساختار سپاه حضور نداشته باشند.

سردار خراسانی با اشاره به تاریخ تأسیس سپاه، یادآور شد: در دوم اردیبهشت ماه سال ۱۳۵۸، یعنی کمتر از پنج ماه پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، بر اساس ضرورت تشخیص داده شده توسط شورای انقلاب و با تدبیر و فرمان حضرت امام خمینی (ره)، این نهاد انقلابی بنیان نهاده شد. 

وی تصریح کرد: هدف از تأسیس سپاه، فراتر از صرفاً حفاظت از مرزهای جغرافیایی، بلکه پاسداری از کلیت و تمامیت دستاوردهای انقلاب اسلامی در همه ابعاد بود.

معاون سازندگی و اقتصادی فرماندهی کل سپاه با اظهار به این که در مقطع حساس پس از پیروزی انقلاب، تجربه مدون و ساختاریافته‌ای در زمینه اداره نیروهای مسلح نوین انقلابی وجود نداشت، توضیح داد: ساختار سازمانی سپاه پاسداران به شکلی کاملاً پویا و منعطف، همگام با اجرای ماموریت‌های محوله و در پاسخ مستقیم به نیازهای متغیر انقلاب و کشور، شکل گرفت و تکامل پیدا کرد. 

وی افزود: این روند تکاملی، یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد سپاه در تطبیق‌پذیری با شرایط و الزامات زمانه بوده است.

سردار خراسانی به تشریح مراحل مختلف تکامل ساختاری سپاه پرداخت و اشاره کرد: در دوران اولیه تأسیس و در طول هشت سال دفاع مقدس، ساختار سپاه عمدتاً متشکل از سه نیروی اصلی هوایی، دریایی و زمینی بود. 

وی خاطرنشان کرد: در آن دوره، بسیج مردمی به عنوان یک معاونت و سازمان با ابعاد محدودتر عمل می‌کرد و فعالیت‌های آن عمدتاً بر جنبه‌های نظامی و امنیتی متمرکز بود. همچنین بخشی تحت عنوان «نهضت‌ها» .جود داشت که در آن زمان در مقیاسی محدود فعالیت داشت.

معاون سازندگی و اقتصادی فرماندهی کل سپاه با بیان اینکه پس از ارتحال ملکوتی حضرت امام خمینی (ره) و با آغاز دوران زعامت مقام معظم رهبری حضرت آیت‌الله خامنه‌ای (مدظله العالی)، تحول مهمی در ساختار سپاه رخ داد، تأکید کرد: با تشخیص و تدبیر رهبر معظم انقلاب، دو نیروی جدید به مجموعه نیروهای سپاه افزوده شد. 

وی تصریح نمود: بر این اساس، نیروی قدس با مأموریت‌های برون‌مرزی و نیروی مقاومت بسیج با ساختار و مأموریت‌های گسترده‌تر داخلی و مردمی تأسیس شدند که مبدع و پایه‌گذار هر دو نیرو، شخص مقام معظم رهبری بودند و این اقدام در اوایل دوران رهبری ایشان صورت گرفت و عملاً ساختار سپاه را از سه نیرو به پنج نیروی کنونی ارتقا داد.

سردار خراسانی به دوران پس از پایان دفاع مقدس پرداخت و اظهار داشت: با توجه به تجربیات گران‌بها و پیشرفت‌های قابل توجهی که در حوزه مهندسی رزمی و لجستیک دفاع مقدس حاصل شده بود و همچنین با در اختیار داشتن حجم قابل توجهی از تجهیزات و ماشین‌آلات مهندسی، یک تدبیر بسیار حکیمانه و راهبردی توسط فرماندهی وقت سپاه و دولت وقت اتخاذ و به محضر مقام معظم رهبری تقدیم شد. 

وی توضیح داد: این تدبیر، مبتنی بر ظرفیت قانونی بند ۱۴۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بود که به نیروهای مسلح اجازه می‌دهد در زمان صلح، از امکانات و نیروهای خود در امور امدادی، آموزشی، تولیدی و جهاد سازندگی با رعایت کامل موازین عدل اسلامی استفاده کنند. 

معاون سازندگی و اقتصادی سپاه افزود: بر این مبنا، «قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا (ص)» با بهره‌گیری از تمام ظرفیت‌های مهندسی نیروهای مختلف سپاه، به‌ویژه نیروی زمینی، و به صورت متمرکز تأسیس شد.

وی با اشاره به سابقه حضور خود در مجموعه اولیه راه‌اندازی این قرارگاه، هدف اصلی و اولیه از تشکیل آن را تمرکز تمامی امکانات و توانمندی‌های مهندسی دوران جنگ برای جبران خسارات گسترده وارد شده به زیرساخت‌های کشور در طول دفاع مقدس عنوان کرد و توضیح داد: بازسازی و احداث مجدد زیرساخت‌های حیاتی نظیر سدها، راه‌ها، پل‌ها و ابنیه تخریب شده در مناطق جنگ‌زده، در اولویت قرار گرفت.

سردار خراسانی ضمن اذعان به اینکه اگرچه سپاه در دوران جنگ تجربه مستقیم سدسازی یا نیروگاه‌سازی نداشت، در عین حال تاکید کرد: اما سپاه، امکانات و وسایل مهندسی قابل توجهی در اختیار داشت که با تمرکز آن‌ها در دوران صلح، امکان اجرای پروژه‌های بزرگ زیرساختی و جایگزینی شرکت‌های خارجی فراهم شد.

وی این راهبرد را تدبیری بسیار عاقلانه و چندوجهی توصیف کرد و گفت: این راهبرد هم به حفظ پویایی، آمادگی و به‌روز بودن توان رزمی نیروهای مسلح در دوران صلح کمک می‌کرد و هم ظرفیت عظیم آن‌ها را در مسیر توسعه و پیشرفت کشور به کار می‌گرفت.

معاون سازندگی و اقتصادی سپاه با یادآوری نهاد انقلابی «جهاد سازندگی» که خدمات شایانی در دوران انقلاب و جنگ ارائه داده است، بیان کرد: اگر جهاد سازندگی با همان ماهیت انقلابی و توانمندی‌هایش امروز تداوم می‌یافت، می‌توانست بخش قابل توجهی از نیازهای کشور در حوزه محصولات استراتژیک و امنیت غذایی را تأمین کند.

وی اقدام به ادغام جهاد سازندگی در وزارت کشاورزی در سال ۱۳۷۹ و تشکیل وزارت جهاد کشاورزی را یک حرکت مشکوک، غیرعادی و قابل سوال دانست و اظهار کرد: این اقدام به زعم بنده، باعث شد آن نهاد ارزشمند، ماهیت و کارکرد انقلابی خود را تا حد زیادی از دست بدهد.

سردار خراسانی خاطرنشان کرد: دقیقاً در همان سال ۱۳۷۹، در پی تدبیر مجدد و حکیمانه مقام معظم رهبری (مدظله‌العالی) و برای پر کردن خلاء ناشی از تغییر ساختار جهاد سازندگی و همچنین بهره‌گیری از ظرفیت‌های منحصر به فرد بسیج، «سازمان بسیج سازندگی» در دل نیروی مقاومت بسیج پایه‌گذاری شد. 

وی علت اصلی این تصمیم را لزوم استفاده از پتانسیل عظیم بسیج، با توجه به گستردگی شبکه آن در سراسر کشور یعنی استقرار در ۴۰ هزار نقطه جغرافیایی مطرح کرد و گفت: سازمان بسیج سازندگی به عنوان بزرگترین سازمان مردم‌نهاد (NGO) در جهان از لحاظ کمیت و ظرفیت بسیج‌کنندگی، و توانایی بی‌نظیر آن در برقراری ارتباط سریع و مؤثر با توده‌های مردم در اقصی نقاط کشور، به‌ویژه در مناطق محروم و کمتر توسعه‌یافته، می‌باشد.

معاون سازندگی و اقتصادی سپاه افزود: بسیج سازندگی با هدف اجرای طرح‌های زودبازده، پرتعداد، با قابلیت تکثیر بالا و با تمرکز بر محرومیت‌زدایی، اشتغال‌زایی و کمک به عمران و آبادانی روستاها و مناطق محروم و مرزی، به عنوان مکملی برای فعالیت‌های کلان قرارگاه خاتم و تا حدی جایگزین نقش جهاد سازندگی سابق، شکل گرفت.

سردار مجید خراسانی به تشریح نقش‌های مکمل این دو بازوی توانمند سازندگی سپاه پرداخت و توضیح داد: قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا (ص) عمدتاً بر اجرای پروژه‌های ملی، راهبردی، متمرکز و بسیار بزرگ زیرساختی مانند سدها، نیروگاه‌ها، پالایشگاه‌ها، خطوط انتقال نفت و گاز، بنادر، بزرگراه‌ها و خطوط ریلی متمرکز است و نقش مهمی در بومی‌سازی فناوری‌های پیچیده و جایگزینی شرکت‌های خارجی ایفا می‌کند. 

وی اشاره کرد: این قرارگاه با یک مدل مدیریتی کارآمد، علاوه بر توانمندی‌های درونی خود، ظرفیت عظیمی از بخش خصوصی کشور را نیز فعال کرده و در حال حاضر با بیش از ۵ هزار شرکت پیمانکار کوچک و بزرگ همکاری دارد و حدود ۱۵۰ هزار نفر نیروی انسانی متخصص و ماهر که بالغ بر ۴۰ هزار نفر آنان مهندس و دارای تحصیلات عالیه هستند، در بیش از ۳۰۰ کارگاه و پروژه فعال در سراسر کشور، به طور مستقیم و غیرمستقیم با این قرارگاه همکاری دارند.

معاون سازندگی و اقتصادی سپاه تأکید کرد: بسیج سازندگی به عنوان مکمل استراتژیک قرارگاه خاتم، بر روی پروژه‌های با مقیاس کوچک‌تر اما با تعداد بسیار زیاد و پراکندگی جغرافیایی وسیع، فعالیت‌های جهادی، محرومیت‌زدایی، طرح‌های اقتصاد مقاومتی خرد و کمک به حل مشکلات معیشتی مردم در دورافتاده‌ترین نقاط کشور تمرکز دارد.

وی افزود: این دو نهاد مقدس، هر یک با مأموریت‌های تعریف شده خود، مانند دو بال مکمل عمل کرده و در کنار یکدیگر، دستاوردهای بسیار ارزشمند و چشمگیری در مسیر پیشرفت، آبادانی و تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی برای کشور به ارمغان آورده‌اند.