اطلس پدافند هوایی سپاه در دوران دفاع مقدس

معرفی کتاب/

اطلس پدافند هوایی سپاه در دوران دفاع مقدس

اطلس پدافند هوایی سپاه در دوران دفاع مقدس
این کتاب به سیر تحول پدافند هوایی سپاه پاسداران (در سال‌های ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۷ شمسی) می‌پردازد و به قلم سردار احمدی اولین فرمانده پدافند هوایی سپاه در دفاع مقدس و توسط انتشارات مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس منتشر شده است.
کد خبر: ۲۱۵۰۱
سه‌شنبه ۰۸ آبان ۱۴۰۳ - ۰۹:۴۱

دریادار دوم محمدعلی احمدی میاندشتی در مراسم رونمایی از کتاب «اطلس پدافند هوایی سپاه پاسداران در دوران دفاع مقدس» با اشاره به اینکه نوشتن کتاب پدافند هوایی سپاه در نیروی هوافضای سپاه از هفت سال و نیم پیش آغاز شده بود، گفت: اقدامات اولیه، مطالعات اولیه، جمع‌آوری اسناد و مدارک، پای‌کار آوردن فرماندهان گردان‌ها و آتش‌بارهای پدافند هوایی یگان‌های رزمی سپاه در هوافضا و در نیروی زمینی سپاه انجام گرفت.

وی افزود: پس از دو، سه سال از شروع کار، پروژه به مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس منتقل شد. در نتیجه آنچه که الآن از آن به‌عنوان اطلس پدافند هوایی سپاه در دوران دفاع مقدس نام برده می‌شود، کار مشترک هوافضای سپاه و مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس است.

نویسنده «اطلس پدافند هوایی سپاه پاسداران در دوران دفاع مقدس» با اظهار به اینکه این کتاب شامل یازده فصل است، بیان کرد: فصل اول در مورد توان پدافند هوایی کشور ایران و عراق، قبل از شروع جنگ تحمیلی می‌باشد. به نظر رسید خواننده برای اینکه مفهوم پدافند هوایی و توانایی پدافند هوایی دو کشور را بداند اطلاعات اولیه‌ای از نیروی هوایی دو کشور و سیستم پدافند هوایی دو کشور لازم است که در کتاب و در فصل نخست آن آورده شود.

وی افزود: در فصل اول این کتاب وضعیت نیروی هوایی دو کشور اعم از پدافندی و هواپیماهای تهاجمی و سامانه‌های پدافند هوایی دو کشور آورده شده است. همچنین در این فصل در مورد سیستم دفاع هوایی (هواپایه) که مربوط به نیروی هوایی ارتش ما و زمین پایه بر اساس سیستم روس‌ها که در عراق فعال بوده است، مطالبی آورده شده است.

دریادار دوم احمدی میاندشتی با بیان اینکه فصل دوم کتاب در مورد تاریخچه پدافند هوایی سپاه صحبت می‌کند، اظهار کرد: اساساً پدافند هوایی سپاه دارای سه مقطع تاریخی از 31 شهریور 1359 تا تشکیل نیروی هوایی سپاه، مقطع اول، از تشکیل نیروی هوایی سپاه تا پایان جنگ، مقطع دوم، از پایان جنگ تا بدین روز، مقطع سوم می‌باشد که در این فصل در مورد آن بحث و گفتگو می‌شود.

وی بیان کرد: در این کتاب در مورد دو مقطع ابتدایی تاریخچه پدافند هوایی سپاه بحث می‌شود. مقطع سوم پدافند هوایی که تلاش‌های اساسی بعد از جنگ و بر اساس تجربیات جنگ است که هنوز هیچ اقدامی در مورد آن صورت نگرفته است. در اصل هنوز مجوز این کار به کسی داده نشده است. آنچه که شما از آن اطلاع دارید و وضعیت پدافند هوایی در کشور است، آن چیزی است که امروز قدرت بازدارندگی در کشور را تأمین می‌کند و بنا بر فرمایش رهبر معظم انقلاب، پدافند هوایی خط مقدم دفاع از کشور است. و استعداد پدافند هوایی که در نیروی هوا و فضا به وجود آمده، نتیجه فعالیت‌های مجموعه فرماندهان نیروی هوایی و کشور بوده که الحمدالله الآن قدرت بازدارندگی کشور است.

فرمانده پدافند هوایی سپاه در دوران دفاع مقدس با بیان اینکه در فصل سوم کتاب به فعالیت پدافند هوایی سپاه در 37 عملیات پرداخته شده است، توضیح داد: ما از مجموعه بیش از 200 عملیات کوچک و بزرگ که در سپاه پاسداران در طول جنگ تحمیلی انجام شده، بر اساس اطلس جنگ ایران و عراق،37 عملیات را انتخاب و نقش پدافند هوایی در این 37 عملیات را بازگو کرده‌ایم.

وی با اشاره به اینکه اولین توسعه پدافند هوایی سپاه در چهار عملیات ثامن‌الائمه، طریق‌القدس، عملیات فتح‌المبین و عملیات بیت‌المقدس اتفاق افتاده است، گفت: در این عملیات‌ها ما کارهایی انجام دادیم که عمدتاً وظیفه پدافند هوایی بود. ابتدا فرماندهان قرارگاه‌های کربلا یا خاتم‌الانبیا (ص) یا قرارگاه نجف که عمدتاً قرارگاه‌های هدایت‌کننده عملیات بودند، ما را توجیه می‌کردند. ابعاد و حساسیت منطقه را توضیح می‌دادند و مأموریت را ابلاغ می‌کردند. بر اساس مأموریتی که ابلاغ می‌کردند، ما منطقه را شناسایی می‌کردیم، دستور عملیاتی برای همه جنگ‌افزارها تهیه می‌کردیم.

دریادار دوم احمدی میاندشتی افزود: تعیین سازمان رزم پدافند هوایی را با تائید قرارگاه تعیین می‌کردیم. تعداد پرسنل را بر مبنای تعداد توپی که در دست داشتیم با قرارگاه هماهنگ می‌کردیم، نقاط آسیب‌پذیر را در منطقه عملیاتی شناسایی می‌کردیم، گسترش و آرایش می‌دادیم، جابجایی‌های تاکتیکی را انجام می‌دادیم. دفع حملات را انجام می‌دادیم، نتایج عملیات را به دست می‌آوردیم و تعداد غنائمی که در عملیات به دست می‌آوردیم.

وی با بیان اینکه فصل چهارم کتاب در مورد تیپ‌های مستقل پدافند هوایی صحبت می‌کند، گفت: ما در طول جنگ تحمیلی 6 تیپ مستقل داشتیم. اولین تیپ پدافند هوایی مستقلی که تشکیل دادیم، تیپ سوم شعبان در منطقه سه‌راهی جفیر بود که مسئولیت آن بر عهده برادر فاضل همامی بود. تیپ دومی که تشکیل دادیم، تیپ 10 محرم بود. تیپ سوم، تیپ 68 امام صادق (ع) که مسئولیت آن را برادر موسوی عهده‌دار بود.

نویسنده «اطلس پدافند هوایی سپاه پاسداران در دوران دفاع مقدس» اظهار کرد: تیپ 13 بر عهده برادر ذکاوتیان بود، تیپ 34 امام سجاد در قرارگاه نوح سپاه که مسئولیت آن بر عهده برادر حاج حسین‌ علی اعلا بود و تیپ 33 که مسئولیت آن بر عهده برادر بغدادی بود. اطلاعاتی از این تیپ‌ها در فصل چهارم آورده شده است.

وی با اشاره به اینکه فصل پنجم در مورد عملیات‌های مختلفی است که در سال چهارم و پنجم جنگ انجام شده، اظهار کرد: در سال چهارم و پنجم، ما دو عملیات انجام دادیم که بدر و خیبر می‌باشد. به نظر من اگر این دو عملیات به نتیجه می‌رسید، شاید کار جنگ در همان مقطع تمام می‌شد ولی به دلیل ضعف مفرط پدافند هوایی، بدترین عملیات‌های پدافند هوایی شد.

دریادار دوم احمدی میاندشتی افزود: فصل هفتم کتاب در مورد عملیات‌هایی است که در سال ششم جنگ انجام شده است ازجمله عملیات والفجر 8 در سال 1364 در منطقه رأس البیشه، آبادان و فاو.

وی با اظهار به اینکه عملیات والفجر 8، بهترین عملیات پدافند هوایی و هماهنگ‌ترین در این عملیات بود، توضیح داد: در این عملیات فرماندهان سپاه به وعده‌ها و وعیدها اعتماد نکردند و گفتند که شرط اصلی انجام عملیات آن است که قبل از شروع عملیات، امکاناتی که در کشور در زمینه پدافند هوایی وجود دارد، به منطقه عملیاتی و قرارگاه رعد منتقل شده تا با کمک سپاه عملیات انجام شود.

نویسنده «اطلس پدافند هوایی سپاه پاسداران در دوران دفاع مقدس» افزود: ساده‌ترین و قوی‌ترین هماهنگی‌ها بین بنده به‌عنوان مسئول پدافند هوایی و شهید ستاری در این عملیات به وجود آمد.

وی اظهار کرد: فصل هشتم و نهم کتاب عمدتاً در مورد عملیات‌های غرب کشور است. فصل دهم در مورد گردان‌های فجر پدافند هوایی در استان‌های مرزی کشور، ابتدا خوزستان، کرمانشاه، ایلام، کردستان، آذربایجان شرقی و در مرحله بعد استان همدان، استان لرستان، استان اراک و قم را بحث می‌کند که در سال 1365 توسط نیروی هوایی سپاه فعال شد.

دریادار دوم احمدی میاندشتی با بیان اینکه فصل یازدهم به‌عنوان فصل پایانی کتاب درباره شهدای پدافند هوایی است، گفت: ما افتخار می‌کنیم که بیش از 850 تا 900 شهید در صحنه عملیاتی، توسط پدافند هوایی تقدیم انقلاب شده است که در پایان این کتاب، عکس تعدادی از شهدا مربوط به لشکر 41 ثارالله، لشکر 31 عاشورا، لشکر 27 حضرت رسول (ص) و چند لشکر دیگر آمده است.

 

خرید از سایت

خرید از فروشگاه:
خ انقلاب خ فخر رازی مجتمع ناشران فخر رازی
۰۲۱۶۶۴۸۱۵۳۲