وزیر امور خارجه آمریکا به ناتوانی آمریکا در براندازی حکومت ایران اعتراف کرد
اعتراف بلینکن به ناتوانی آمریکا در براندازی حکومت ایران
وزیر امور خارجه آمریکا در مصاحبهای جدید به ناتوانی کشورش در براندازی حکومت ایران اعتراف کرده است.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در مصاحبهای با «اندیشکده شورای روابط خارجی» در نیویورک ضمن اذعان به تلاشهای آمریکا برای براندازی در ایران دلایل بیثمر بودن چنین تلاشهایی را به طور مفصل تشریح کرده است.
او در پاسخ به سوال مجری برنامه مبنی بر اینکه آیا ایالات متحده بایستی سیاست تغییر حکومت در ایران را در دستور کار قرار دهد یادآوری کرده که «آزمایشهای آمریکا در براندازی» طی ۲۰ سال گذشته به نتایج موفقیتآمیزی ختم نشده است.
«آزمایشهای» براندازانهای که بلینکن به آنها اشاره کرده احتمالاً به شکستهای آمریکا در ملتسازی در کشورهای افغانستان و عراق بعد از حملات به این دو کشور در سالهای ۲۰۰۱ و ۲۰۰۳ اشاره دارد.
او در پاسخ به ادعای مجری برنامه مبنی بر اینکه حکومت ایران در داخل این کشور «بسیار نامحبوب» است گفت: «از دیدگاه من، اولاً تحولات داخلی در ایران پیچیده هستند. و بنا به دلایل متعدد، ما لزوماً بهترین منبعی نیستیم که بتوانیم دیدگاه روشنی در این زمینه داشته باشیم چرا که ما با هم ارتباط دیپلماتیک نداریم و تعاملی میان ما در جریان نیست.»
وی اضافه کرد: «بنابراین من فکر میکنم گفتن اینکه ما دقیقاً میدانیم در داخل ایران چه تحولاتی در جریان است با مقادیر مشخصی ناراستی همراه خواهد بود. البته ما هر چقدر بتوانیم اطلاعات کسب میکنیم. دوستان و شرکایی داریم که فهم روشنتر و بهتری دارند و همه این اطلاعات را کنار هم میچینیم.»
بلینکن در ادامه با بیان اینکه در ایران چند دستگی وجود دارد جمعیت طرفداران نظام جمهوری اسلامی ایران را هم «قابل توجه» توصیف کرد.
او گفت: «آنطور که من متوجه میشوم این کشور بسیار چند دسته است. فکر میکنم چیزی که شما گفتید درباره دستکم نیمی از جمعیت درست است نه کل آن؛ و همانطور که میدانید بین جمعیت شهری و روستایی تفاوتهای عمیقی وجود دارد. یک بخش بسیار محافظهکار در ایران هست که جمعیت قابل توجهی هستند و احتمالاً به رژیم وفادارند. بنابراین فکر نمیکنم مسئله آنقدر [که شما گفتید] قطعی و روشن باشد.»
وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه گفت: «اما تردیدی وجود ندارد که درصد زیادی از مردم خواستار آینده متفاوتی برای کشورشان هستند. هیچ تردیدی وجود ندارد که آن آینده متفاوت برای همه بهتر خواهد بود. بنابراین سوال این است که ما چه کاری برای پیشبرد این میتوانیم انجام دهیم؟»
بلینکن در این بخش از اظهاراتش شکست تلاشهای آمریکا، دستکم در ۲۰ سال گذشته را یادآوری کرد و گفت: «فکر میکنم اگر ما دستکم به ۲۰ سال گذشته نگاه کنیم میبینیم که آزمایشهای ما در تغییر حکومت به موفقیت ختم نشدهاند.»
این اظهارات با خنده حضار همراه شد. رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا در بخش دیگری از اظهاراتش به تلویح به تلاشهای آمریکا برای براندازی در ایران نیز اشاره کرد و گفت: «ما در مقاطع مختلف زمانی تلاش کردهایم تا آنجا که میتوانیم مردمی در داخل ایران که خواستار آینده متفاوتی برای کشورشان هستند را توانمند کنیم تا آنها بتوانند ارتباط برقرار کنند، بتوانند ایستادگی کنند و بتوانند منابعی برای انجام این کار داشته باشند.» بلینکن به توضیحات شفافتری در خصوص اینکه این تلاشها از چه طریق و چه کانالهایی انجام شدهاند اشاره نکرد.
وی در ادامه اذعان کرد که «مهندسی» چنین تغییراتی از بیرون دشوار است. بلینکن گفت: «من دستکم بر اساس دیدگاهها و تجارب خودم میگویم که مهندسی کردن چنین وقایعی از بیرون دشوار است و شما در نهایت در برابر تبعات ناخواسته و اثرات درجه دوم و درجه سومی قرار میگیرید که لازم است بسیار در خصوص آنها محتاط باشید.»
رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا اضافه کرد: «بنابراین من فکر میکنم ما باید از آنچه به آن اعتقاد داریم حمایت کنیم. ما باید با قدرت در برابر آن دسته از رفتارهای ایران که مغایر با منافع خودمان یا شریکان و متحدانمان هستند بایستیم. باید با قدرت کنار کسانی در ایران باشیم که دنبال آیندهای متفاوت هستند؛ اما من از لحاظ تلاش برای مهندسی تحولات از بیرون، بسیار محتاط هستم.»